• +358401259117

Millainen työtaso kannattaisi valita – graniitti, kvarsti, marmori tai keraaminen?

Puulattia, koristelasilla peitetty takaseinä ja luonnonkivi – ne kaikki auttavat luomaan persoonallisen tunnelman. Kodinsisustuksessa on lukuisia nopeasti katoavia trendejä, mutta keittiöön kannattaa panostaa, jotta kerran tehty sijoitus kestäisi pitkään. Työtasot ovat tässä avainasemalla. Työtaso joutuu, kuten monet muut keittiökalusteet, jatkuvasti kosketukseen erilaisten orgaanisten aineiden, veden, suolien ja pesuaineiden kanssa. Työtason tulee olla kestävä ja helposti huollettava. Sopivien materiaalien tarjonta on laaja. Eniten käytetään laminoituja, rst-teräksestä valmistettuja, puisia tai kivestä leikattuja työtasoja. Viimemainituista voidaan nostaa esiin graniittiin, marmorin ja kvartsin, nämä kaikki sopivat hyvin käytettäväksi myös keittiön työtasoina. Kivitaso on kaunis ja tyylikäs, tarjoten todellisen designelämyksen, eivät naarmuunnu helposti ja mikä tärkeintä – ovat hyvin käytännöllisiä. Jos olet päättänyt hankkia kotiisi kivitason, kannattaisi tutustua erilaisten materiaalien ominaisuuksiin, sillä ne poikkeavat eri kivilaaduilla toisistaan.

Graniitti

Graniitti on magnan jähmettyessä syvällä maan kuoressa syntynyt kivilaji. Graniitin luonnonmukaisuus on luonut sen ainutlaatuisen värin, luonteen ja kauneuden. Graniitissa on aina jokin kuvio ja siinä esiintyvät vaaleat kivilajit luovat vaalean yleisvaikutuksen. Graniitti on värisävyltään vaaleanpunainen, punertava, ruskehtava, harmaa, musta, harvemmin myös hyvin vaalea tai sinertävä (värisävyyn vaikuttava merkittävästi kivilajiin sisältyvän kiilteen mineraalit) ja tämä materiaali sopii koristamaan kodissaan luonnonmukaisia materiaaleja suosivien ihmisten koteja. Tätä luonnonkivilajia löytyy monella puolella maailmaa ja joka alueen kivi poikkeaa hieman muiden alueiden graniiteista rakenteeltaan ja värisävyltään.

Graniitti kestää hyvin kuumuutta ja kylmyyttä on ihanteellinen valinta keittiön työtasona käytettäväksi – kuumat pannut, kattilat ja vuoat voi laittaa suoraan kivitason päälle. Graniitin huokoisuus on vähäistä, mutta se imee kuitenkin jonkin verran nesteitä. Jos päätät hankkia graniittityötason, kannattaa muistaa, että vaalea graniitti imee hieman paremmin kosteutta kuin tumma graniitti ja myös tahrat näkyvät vaaleassa pinnassa herkemmin. Tahrojen syntymistä voidaan välttää, jos pintaan joutuneet nesteet pyyhkäistään nopeasti pois.

Graniitissa on tiivis rakenne, se on kova ja kestää hyvin päivittäisten keittiötoimien aiheuttaman rasituksen. Graniitti ei ole kuitenkin täysin rikkoontumaton – se saattaa vaurioitua huolimattomuuden tai onnettoman sattuman seurauksena. Oikea huolto varmistaa graniittitason kestävän kotitaloudessa melkein ikuisesti. Sellaisen tason puhtaanapito on helppoa, yleensä riittää pyyhkäisy kostealla pyyhkeellä, vaikka vaalean graniitin huoltamiseen voisi muutaman kerran vuodessa käyttää myös erityisvalmisteisia huoltoaineita.

Kvartsi

Kvartsikivi (nk. puristegraniitti) on hyvä vaihtoehto luonnonkiville. Tämän teollisesti valmistetun materiaalin koostumuksessa on 93 prosenttia luonnonkiviä. Sideaineena käytettyyn hartsiin lisätään oikean värisävyn ja rakenteen aikaan saamiseen väriaineita. Jos vertaa kvartsi- ja graniittityötasoja toisiinsa, niiden ominaisuuksissa on paljon samaa, mutta ne eivät ole aivan identtisiä.

Kvartsikiven yhtenä etuna on mm. se, että tällä materiaalilla voidaan sen tasaisen rakenteen ja laajan värivalikoiman ansiosta luoda hyvin persoonallisen keittiön. Lukuisten vaaleiden sävyjen joukossa on erityisen suosittu valkoinen kvartsi, sillä täysin valkoista kivilajia (mm. graniittia) luonnonvaraisena ei ole. Kvartsikiven laajan värivalikoiman eri sävyjä on helppo yhdistää toisiinsa ja materiaali sopii hyvin myös muiden materiaalien käytettäväksi.

Kvartsikiven fysikaaliset ominaisuudet ovat erinomaisia – materiaali on luja ja kestävä. Kun kvartsia vertaa graniittiin ja keraamisiin materiaaleihin, viimemainittujen pintarakenne on hieman kovempi. Koska kvartsi on keinotekoisesti valmistettu materiaali, sen huokoisuus ja sen myötä nesteiden imukyky ovat käytännössä nollan paikkeilla. Kyseessä on siis veden- ja kosteudenkestävä ja lisäksi myös erinomaisen hygieeninen materiaali.

Kvartsi säilyttää oikein hoidettuna kauniin ulkomuodon ja hyvät ominaisuudet vuosikymmenten ajan. On kuitenkin muistettava, että kvartsi ei ole täysin kuumuudenkestävä ja saattaa lämpöšokin seurauksena halkeilla. Pintaan voi jäädä näkyvä lämpövaurio (esim. kuuman astian jälki), joka johtuu kvartsikiven koostumuksessa olevan hartsin lämpövauriosta. Jos käytössä on peilinsirpaleita sisältävä kvartsi (Diapolin tuotevalikoimassa materiaalit, joiden nimessä on mukana Starlight-sana), on aluslevyjen käyttäminen kuumien esineiden tasolla laittamiseen ehdoton vaatimus, jotta pinta pysyisi ehjänä. Kvartsitasojen huolto on muulta osin hyvin helppoa. Jos pintoja käytetään vain sisätiloissa, kiillotettua pintaa ei tarvitse impregnoida (eli käsitellä erityisellä kyllästeellä), puhdistamiseen riittävät lämmin vesi ja pesuaine.

Marmori

Marmori on tunnetuin ja arvostetuin metamorfinen kivilaji, jonka kauneutta korostavat erityinen kuvio ja rohkeat väriratkaisut. Puhdas, mineraalikalsiitista koostuva marmori on valkoinen – kerrostumassa esiintyvät lisäaineet saavat aikaan kivilajin raidoituksen, laikullisuuden, kuvioinnin. Lisäaineiden luomat värivaihtelut ovat hyvin laajoja, ulottuen harmaasta ja hennon vaaleanpunaisista vihreisiin, ruskeisiin ja mustiin värisävyihin. Diapolin tuotevalikoimassa on Carraran marmorina tunnettua kivilaji, maailmalla ehkä tunnetuin marmorilajike. Kuuluisan italialaisen kuvanveistäjän Michelangelon kuuluisimmat veistokset ovat valmistuneet tästä italialaisesta marmorista.

Jos haluaa käyttää luonnonvalkoista kiveä, marmorille on vain hyvin vähän vaihtoehtoja. Tämän materiaalin tyylikäs ulkonäkö pysyy vuosia muuttumattomana ja keittiötasona käytettynä on marmori klassinen ja ajaton valinta. Kokeneet leipurit tietävät hyvin, että marmorin luonnollisen viileä lämpötila sopii hyvin erilaisten taikinoiden käsittelemiseen.

Ennen tästä arvokkaasta materiaalista keittiötason tilaamista kannattaisi selvittää muutama asia. Marmori vaatii keittiötasona käytettynä erityistä varovaisuutta ja melkoista hoitoa. Marmori on pehmeämpi ja huokoisempi kuin mm. graniitti, naarmuuntuu ja myös likaantuu helposti. Erityisen varovainen tulee olla sellaisten elintarvikkeiden kohdalla kuten punaviini, kahvi ja tee, öljyt ja mehut. Myös happamat hedelmät (mm. sitruuna) saattavat vahingoittaa marmorin ulkonäköä/väriä. Juomalasien ja kuppien laittaminen tasolle voidaan sallia vain, jos aina on käytetty lasinalustaa, joka auttaa ehkäisemään nesteen imeytymisen marmoritasoon.

Kun graniitti- ja kvartsitason puhdistamiseen sopivat neutraalit, miedosti happamat tai emäksiset puhdistusaineet, marmorin päivittäisissä huollossa tulisi happamia pesuaineita ehdottomasti välttää.

Keraamiset tasot

Keraamiset materiaalit ovat kokonaan luonnonmukaisista materiaaleista valmistettuja materiaaleja. Nämä materiaalit ovat nykyaikaisten kotien sisustussuunnittelijoiden ja asiantuntijoiden arvostamia. Tällainen työtaso valmistetaan korkeassa lämpötilassa käsitellystä keraamisesta levystä, joka leikataan mittoihin ja reunat hiotaan.

Keraamiset työtasot kestävät hyvin naarmuntumista, ne ovat kuumuudenkestäviä eivätkä ime nesteitä. Sellaiset tasot sopivat erityisen hyvin perheisiin, joissa on pikkulapsia ja lemmikkejä, sillä keraamiset tasot ovat helposti puhdistettavia ja säilyttävät oikein hoidettuna kauniin ulkonäkönsä vuosikymmenten ajan.

Yhteenvetona

Jos haluaa täysin luonnonmukaisen, sävyiltään vaihtelevan ja kuviollisen materiaalin, valintana olisi graniitti. Jos pitää puhtaista värisävyistä, oikea valinta olisi kvartsikivi, jonka laaja värivalikoima ja teollisessa tuotannossa aikaan saadut hyvät ominaisuudet antavat rajattomia mahdollisuuksia keittiön sisustamiseen. Marmori, tyylikäs ja ajattoman kaunis luonnonkivi sopii erityisen hyvin ylellistä tyyliä suosivalle käyttäjälle – tämä materiaali on ainutlaatuinen, ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan. Jos pitää modernista tyylistä ja merkitystä on myös työtason painolla, voisi valita keraamisen työtason.

Jos valinta on vaikea, kysykää neuvoa Diapol Granite OÜ:n myyntiedustajilta, he auttavat valitsemaan juuri sen materiaalin, joka sopii ominaisuuksiltaan ja sävyltään sekä kotikäytännöt huomioon ottaen parhaiten teidän keittiöön tai kylpyhuoneeseen.