• +358401259117

Minkälaisen työtason valitsisin? – Kiveä keittiössä

Työtaso on laadultaan ja materiaaliltaan keittiön vaativin paikka. Sen tulee olla kestävä, mutta sen toivoisi olevan myös kaunis. Materiaaleja on runsaasti, ja materiaalin valinnassa tulee tietysti huomioida käyttäjien elämäntapa. Tällä kertaa käsittelemme tarkemmin ylellisiä luonnonkivitasoja.

Suosituimpia ovat korkeapainelaminaattipintaiset työtasot: ne on helppo puhdistaa, ja ne ovat myös kestäviä. Se, joka pitää aidosta puusta, valitsee epäilemättä öljyllä kyllästetyn tammen.

Se, joka arvostaa kiven kauneutta, valitsee joko luonnonkivisen tai puristetusta tekokivestä valmistetun työtason.

Tekokivinen taso kestää mekaanisia, termisiä, kemiallisia ja muita vaikutuksia parhaiten. Tekokiviset tuotteet ovat erittäin vahvoja. Jotkin tekokivipinnat kestävät jopa kaksi kiloa painavan metallikuulan putoamisen 1,55 metrin korkeudelta. Tekokivituotteet kestävät siis lämpötilan vaihtelua, happoja ja emäksiä mutta myös käyttäjän pahan tuulen purkauksia.

32861914_l

Kerrock, Corian, Avonite ja LG Hi-Macs ovat komposiittimateriaaleja. Ne on tuotettu luonnollisista mineraaleista ja huipputeknologisesta akryylihartsista. Yhdistelmällä on useita etuja muihin materiaaleihin nähden. Luonnolliset mineraalit tekevät materiaalista kovan ja erittäin iskun- ja vaurionkestävän eivätkä absorboi kosteutta ja likaa, mikä sulkee pois tahrojen, sienien ja homeen muodostumisen.

Jos haluaa kaikesta huolimatta täysin luonnollisen materiaalin, jossa on aito kaunis pintakuvio, kannattaa valita graniitti. Jos pitää puhtaista värisävyistä, voi valita kvartsikomposiitin, jonka laaja värivalikoima ja teollisesti luodut tekniset ominaisuudet antavat keittiön sisustajalle rajattomat mahdollisuudet.

Marmori, joka on elegantti ja ajattoman kaunis luonnonkivi, sopii erityistä ylellisyyttä kaipaavalle, sillä materiaali on epäilemättä ainutlaatuinen katsoa ja koskettaa.

Luonnonkivien kanssa tulee tietenkin olla varovainen ja noudattaa hoito-ohjeita. Jotkin kivilajit voivat vahingoittua helposti. Keittiökalusteet joutuvat jatkuvasti kosketuksiin veden, suolojen, eloperäisten aineiden ja pesuaineiden kanssa.

Vaikka kivitasot ovat kauniita ja näyttäviä sekä myös kestäviä, materiaalien ominaisuudet on silti syytä tuntea hyvin. Siksi tutustummekin nyt tarkemmin näihin materiaaleihin.

Pyyhi neste pian graniitin pinnalta

Graniitti on magman kiteydyttyä syntynyt tuliperäinen kivilaji. Luonnollisen alkuperänsä vuoksi graniitissa on ainutlaatuinen väri, eli jokaisen kivipalan sävy ja kuvio ovat toistumattomat. Tätä luonnonkiveä louhitaan eri puolilta maailmaa, ja eri alueiden graniitit poikkeavat muista rakenteeltaan ja väreiltään.

Graniitti voi olla vaaleanpunaista, punertavaa, ruskeahkoa, harmaata tai mustaa ja harvemmin valkeahkoa tai sinertävää (väriin vaikuttavat maasälvän koostumuksen erot).

Tuliperäisen alkuperänsä vuoksi graniitti kestää korkeita lämpötiloja. Hyvän kuumuuden- ja pakkasenkestävyytensä vuoksi graniitti sopii ihanteellisesti keittiöön: kuumat pannut, kattilat ja padat voi laskea suoraan työtasolle.

36624056_ml

Graniitti on vähän huokoinen, mutta se voi silti absorboida nesteitä jossain määrin. Vaalea graniitti absorboi enemmän kosteutta ja tahriintuu siten helpommin kuin tumma. Tahriintumista voi ehkäistä pyyhkimällä pinnalle joutuneet nesteet mahdollisimman pian.

Koska graniitti on luonnollinen materiaali, se ei kuitenkaan ole täysin hajoamaton: kivi saattaa vaurioitua. Oikealla hoidolla voi kuitenkin varmistaa, että graniitti kestää kotioloissa lähes ikuisesti. Graniittitaso on helppo puhdistaa: yleensä kostea liina riittää, tosin vaalean graniitin tapauksessa kannattaa kerran tai kahdesti vuodessa käyttää myös erikoishoitoaineita.

Edullisten graniittien neliömetrihinnat alkavat 80 eurosta (harmaat ja vähemmän sävykkäät kivilajit) ja kalleimmat maksavat jopa 380 euroa neliömetri.

Marmori ei kestä naarmutusta eikä happoja

Marmori on metamorfinen kivilaji, joka koostuu kalsiitista tai dolomiitista ja on syntynyt kalkkikiven muuttuessa korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Miljardeja vuosia kalkkikivi kiteytyi uudelleen maan uumenissa, minkä jälkeen merestä kohosi marmorivuoria. Kuuluisimmat marmorilouhokset sijaitsevat Italian Carrarassa.

Marmori on tunnetuin ja arvostetuin metamorfinen kivilaji, jonka kaunista ulkonäköä korostavat erityinen suonikkuus ja rohkeat väriratkaisut. Puhdas mineraalikalsiitista koostuva marmori on valkoista. Massiivissa olevat lisäkkeet tuovat materiaaliin juovaisuutta, läikikkyyttä ja kuviollisuutta.

Lisäkkeiden luoma värien kirjo on laaja ja sisältää sekä harmaita ja vaaleanpunaisia että vihreitä, ruskeita ja mustia sävyjä.

Niille, jotka kaipaavat luonnollisen valkoista kiveä, on tarjolla vain vähän muita vaihtoehtoja kuin marmori. Tämän materiaalin elegantti ulkonäkö säilyy vuosia, ja se on klassinen ja ajaton vaihtoehto keittiössä.

Ennen tämän arvokkaan sisustusmateriaalin valintaa kannattaa kuitenkin muistaa pari asiaa. Keittiön marmoritaso vaatii suurta varovaisuutta ja muita materiaaleja enemmän hoitoa. Koska marmori on graniittia pehmeämpi ja huokoisempi, se naarmuuntuu ja likaantuu melko helposti. Erittäin varovainen tulisi olla, kun käsittelee punaviiniä, kahvia, teetä, öljyjä ja mehuja.

Myös sitruuna ja muut happamat hedelmät saattavat vahingoittaa marmorin ulkonäköä tai väriä. Siitä huolimatta valkoinen marmori on esimerkiksi Ruotsin markkinoilla suosituin keittiötasomateriaali ja huolelliset käyttäjät saavat pidettyä tasonsa kauniina vuosikymmeniä.

Kun siis laittaa tasolle kuppeja ja juomalaseja, tulisi aina käyttää alustoja, jotta vältetään nesteiden imeytyminen marmoriin.

Vaikka neutraalit, miedosti happamat tai miedosti emäksiset puhdistusaineet sopivat graniitti- ja kvartsikomposiittitasojen hoitoon, marmoripinnan päivittäisessä hoidossa happamia pesuaineita tulisi välttää.

Kvartsikomposiitti ei kestä äkillistä kuumenemista

Kvartsikomposiitti (eli puristegraniitti) on hyvä vaihtoehto luonnollisille materiaaleille. Tämän teollisesti tuotetun materiaalin ainesosista 93 % on luonnonmineraaleja. Oikean värisävyn ja rakenteen aikaansaamiseksi kvartsikomposiittiin lisätään sideaineena hartsia ja sävyttämiseen pigmenttejä. Kun vertaillaan kvartsikomposiittisia ja graniittisia tasoja, käy ilmi, että niiden ominaisuudet ovat melko samankaltaisia mutta eivät täysin identtisiä.

Kvartsikomposiitin etuihin lukeutuu esimerkiksi se, että materiaalin tasaisen rakenteen ja laajan värivalikoiman ansiosta sen avulla voi suunnitella erittäin omaleimaisen keittiön. Lukuisista vaaleista sävyistä erityisen suosittu on valkoinen kvartsikomposiitti, koska täysin valkoista luonnonkiveä (esim. graniittia) ei esiinny luonnossa.

17475177_ml

Kvartsikomposiitin fysikaaliset ominaisuudet ovat erinomaiset: se on luja ja kestävä materiaali. Siitä huolimatta graniitin ja keraamin pintarakenne on hieman sitä kovempi. Koska kvartsikomposiitti on teollisesti valmistettu materiaali, sen huokoisuus ja absorptiokyky on saatu lähes nollaan. Kyseessä ei siis ole pelkästään vesitiivis ja nesteitä kestävä vaan myös erittäin hygieeninen materiaali.

Oikein hoidettuna kvartsikomposiitti säilyttää kauneutensa ja ominaisuutensa vuosikymmeniä. Tulee kuitenkin muistaa, että kvartsikomposiitti ei ole täysin kuumankestävä ja saattaa haljeta. Lisäksi pinnalle voi jäädä kuumuuden aiheuttamia vaurioita (esim. kuuman astian pohjan jälki). Se johtuu siitä, että kvartsikomposiitin sisältämä hartsi sulaa korkeassa lämpötilassa. Kannattaa siis ehdottomasti käyttää pannunalusia, kun laskee kuumia esineitä esimerkiksi peilinsiruja sisältävälle pinnalle.

Muuten kvartsikomposiittisen työtason hoito on helppoa. Kiillotetut pinnat eivät vaadi impregnointia, jos niitä käytetään sisätiloissa. Puhdistukseen riittävät lämmin vesi ja saippua.

Teksti: Margit Aedla, TM aed & köök

Kuvat: 123RF